Powierzchnia utworzona przez binormalne.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Zauher13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 cze 2015, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 9 razy

Powierzchnia utworzona przez binormalne.

Post autor: Zauher13 »

1.Wyznacz równanie powierzchni utworzonej przez binormalne helisy:

\(\displaystyle{ x=acos u , y=asinu , z=bu}\)

Liczę 1szą i 2gą pochodną:

\(\displaystyle{ r= \ [ \ acosu, \ asinu,\ bu]

r'= \ [\ -asinu, \ acosu, \ u]

r''= \ [\ -acosu,\ -asinu,\ 0]}\)


tutaj policzyłem wektor binormalny

\(\displaystyle{ \vec{b} \ = \ r' \times r'' \ = \ [ a \ sinu, \ -au \ cosu, \ a^{2}u \ ]}\)

Dalej nie wiem jak to dokończyć, pomoże ktoś?
ODPOWIEDZ