srodek odcinka i wspolczynnik a

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
elemento
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2015, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

srodek odcinka i wspolczynnik a

Post autor: elemento »

Jesli punkt \(\displaystyle{ S (-2,3)}\) jest srodkiem odcinka o koncach \(\displaystyle{ A(0,a)}\) i \(\displaystyle{ B(b,-1)}\) to

a) \(\displaystyle{ a+b=3}\)
b) \(\displaystyle{ a+b=2}\)
c) \(\displaystyle{ a+b=1}\)
d) \(\displaystyle{ a+b=0}\)

Pomoze ktos to zrobić ?
nie mam zadnego pomyslu na to
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, o 21:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Temat umieszczony w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

srodek odcinka i wspolczynnik a

Post autor: a4karo »

Jak wygląda wzór na środek odcinka o końcach \(\displaystyle{ (p,q)}\) i \(\displaystyle{ (r,s)}\)?
Wszystko masz co potrzeba do wyliczenia \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
elemento
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2015, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

srodek odcinka i wspolczynnik a

Post autor: elemento »

mozesz troszke jasniej ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

srodek odcinka i wspolczynnik a

Post autor: a4karo »

Nie da sie jasniej. Rysunek sobie zrób... Nie szukaj gotowca.
ODPOWIEDZ