Długosc ramienia trojkata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
elemento
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2015, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Długosc ramienia trojkata

Post autor: elemento »

Punkty a(-3,-5), B(4,-1),C(-2,3) są wierzchołkami trojkata rownoramiennego.Oblicz długosc ramienia tego trojkata

Pomoze ktos rozwiazac bo kompletnie nie rozumie

policzylem ze AB= AC AB = \(\displaystyle{ AB=sqrt{(A_x-B_x)^2+(A_y-B_y)^2 }\(\displaystyle{
i wyszło mi to pierwiastek z 65

co dalej ?}\)
}\)
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Długosc ramienia trojkata

Post autor: SidCom »

wyszło dobrze, rozwiązanie takiego zadania zajmuje właśnie tę jedną linijkę, którą napisałeś.
Tylko za "policzyłem, że" daj

Kod: Zaznacz cały

[tex]
a na końcu wyrażenia matematycznego napisz

Kod: Zaznacz cały

[/tex]
, bo post wyląduje w koszu...
ODPOWIEDZ