Witam,
potrzebuje pomocy z wykonaniem jednego zadania.
Dane są wiechrzołki trójkąta ABC:
A: (-3;2) B:(4;3) C:(2:-3)
a)podaj wzory kanoniczne i ogólną
b)podaj wzór wysokości z wierzchołka B do boku AC
Dzięki z góry za pomoc
Obliczenie współrzędnych punktu trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 26 razy
Obliczenie współrzędnych punktu trójkąta
Podpunkt A
Nie rozumiem o co Ci chodzi
Podpunkt B
1. Obliczasz prosta przez punkty A i C.
2. Piszesz prosta prostopadla do prostej AC.
3. Prowadzisz prosta otrzymana w 2. przez punkt B.
Dokladnie nie chce mi sie liczyc ale w razie problemow pisz
Nie rozumiem o co Ci chodzi
Podpunkt B
1. Obliczasz prosta przez punkty A i C.
2. Piszesz prosta prostopadla do prostej AC.
3. Prowadzisz prosta otrzymana w 2. przez punkt B.
Dokladnie nie chce mi sie liczyc ale w razie problemow pisz
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 lis 2015, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kowno
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie współrzędnych punktu trójkąta
Ok, z resztą dam sobie może tam jakoś rade. Ale jest jeden problem.
Mianowicie,
Gdy bierzesz dwa punkty w celu napisania wzorów kanonicznych i ogólnych prostych(!) to przy proście BC wychodzi y=3, czyli biorąc pod uwagę wierzchołki - nieprawidłowo.
Mianowicie,
Gdy bierzesz dwa punkty w celu napisania wzorów kanonicznych i ogólnych prostych(!) to przy proście BC wychodzi y=3, czyli biorąc pod uwagę wierzchołki - nieprawidłowo.
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 26 razy
Obliczenie współrzędnych punktu trójkąta
Wcale tak nie wychodzi. Zle policzyles po prostu
\(\displaystyle{ 3 = 4a + b}\)
\(\displaystyle{ -3 = 2a + b}\)
Jak to rozwiazesz to \(\displaystyle{ a = 3}\) a \(\displaystyle{ b = -9}\)...
\(\displaystyle{ 3 = 4a + b}\)
\(\displaystyle{ -3 = 2a + b}\)
Jak to rozwiazesz to \(\displaystyle{ a = 3}\) a \(\displaystyle{ b = -9}\)...
Ostatnio zmieniony 3 lis 2015, o 21:39 przez cz0rnyfj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 lis 2015, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kowno
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie współrzędnych punktu trójkąta
Czyli wychodzi y=3x-9
w uproszczony sposob: y=x-3?
Jak tak, to zle bo jak wpiszemy wspolrzedne wierzcholka B
czyli y=4-3
y=1
Co mija sie z prawda.
w uproszczony sposob: y=x-3?
Jak tak, to zle bo jak wpiszemy wspolrzedne wierzcholka B
czyli y=4-3
y=1
Co mija sie z prawda.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 lis 2015, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kowno
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie współrzędnych punktu trójkąta
Fakt, przepraszam troche zmeczony jestem, caly dzien wale zadanka
Jeszcze utknalem przy znalezieniu wspolrzednych P, czyli punkt w ktorym srodkowe tego trojkata przecinaja sie. Poprosilbym rozwiazanie i liczeniem. Dziekuje z gory.
Jeszcze utknalem przy znalezieniu wspolrzednych P, czyli punkt w ktorym srodkowe tego trojkata przecinaja sie. Poprosilbym rozwiazanie i liczeniem. Dziekuje z gory.