Równania powierzchni

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Zauher13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 cze 2015, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 9 razy

Równania powierzchni

Post autor: Zauher13 »

1. Napisać równania parametryczne pseudosfery powstałej z obrotu traktrysy \(\displaystyle{ x=asinu \arccosh , y=0, z=a \left( \ln \tg \left( \frac{u}{2} \right) +\cos u \right)}\) dookoła osi OZ.

2.Znaleźć równanie powierzchni stożkowej,której tworzące przechodzą przez punkt \(\displaystyle{ P \left( 0,0,c \right)}\) oraz przecinają parabolę \(\displaystyle{ y^{2}=2px, z=0}\)

3.Jaka powierzchnia jest określona równaniami \(\displaystyle{ x=u+\sin v, y=u+\cos v, z=u+a}\)

Kompletnie nie wiem jak się zabrać za te zadania, także jak ktoś wytłumaczyłby prostymi słowami tylko jak zacząć i jak to pociągnąć dalej będę wdzięczny. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2 lis 2015, o 15:11 przez Zauher13, łącznie zmieniany 3 razy.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Równania powierzchni

Post autor: SlotaWoj »

Zadanie 1.

W zadaniu powinno być:
  • \(\displaystyle{ x=a\sin u}\)
Zauher13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 cze 2015, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 9 razy

Równania powierzchni

Post autor: Zauher13 »

Tak
ODPOWIEDZ