Całka Krzywoliniowa - odleglosc punktu od osi OZ

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
justdzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 27 paź 2015, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Całka Krzywoliniowa - odleglosc punktu od osi OZ

Post autor: justdzo »

Cześć
Mam takie o to zadanie
Obliczyć mase krzywej C: \(\displaystyle{ \begin{cases}x(t)=e^t sint \\ y(t)=e^tcost \\z(t)=e^t \end{cases} t \in [1,e]}\)
jeżeli gęstośc w każdym punkcie tej krzywej jest równa ilorazowi trzeciej współrzędnej tego punktu i kwadratu jego odległości od osi OZ

i ogolnie wiem jak zadanie trzeba rozwiązywać ale mam problem z wyznaczeniem gęstości a dokładnie z wytłuszczonym kawałkiem zadania. Jakieś propozycje jak znaleźć tą odległość?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Całka Krzywoliniowa - odleglosc punktu od osi OZ

Post autor: a4karo »

Ustal punkt \(\displaystyle{ A=(x_0,y_0,z_0)}\) i niech \(\displaystyle{ B=B(z)=(0,0,z)}\).

Kiedy odległość \(\displaystyle{ |AB(z)|}\) jest najmniejsza?
ODPOWIEDZ