Witam.
Moim zadaniem jest policzyć cyrkulację pola wektorowego wzdłuż krzywej, utworzonej przecięciem elipsoidy o równaniu:
\(\displaystyle{ x^{2}+2y^{2}+3z^{2}=6}\)
płaszczyzną o równaniu:
\(\displaystyle{ x+2y+z=0}\).
Metodę na obliczenie samej całki znam, problem mam ze znalezieniem równania tej powstałej elipsy.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Przecięcie elipsoidy i płaszczyzny
Przecięcie elipsoidy i płaszczyzny
Wyznacz \(\displaystyle{ z}\) z płaszczyzny i wstaw do pierwszego rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
Przecięcie elipsoidy i płaszczyzny
Próbowałam, ale powstaje mi czynnik 12xy i nie wiem, co mam dalej z nim zrobić, tzn. jak sprowadzić powstałe równanie do równania elipsy.
Przecięcie elipsoidy i płaszczyzny
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E2%2B2y%5E2%2B3%28-x-2y%29%5E2%3D6
Tutaj parametryzacja pewna będzie potrzebna
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
Przecięcie elipsoidy i płaszczyzny
Doszłam jedynie do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \left( \frac{\sqrt{6}}{3}x+ \frac{ \sqrt{6} }{2}y \right) ^2+ \frac{5}{6}y^{2}=1}\)
Nie wiem jak z tym ruszyć dalej.
\(\displaystyle{ \left( \frac{\sqrt{6}}{3}x+ \frac{ \sqrt{6} }{2}y \right) ^2+ \frac{5}{6}y^{2}=1}\)
Nie wiem jak z tym ruszyć dalej.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.