Obliczyć długość wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mati2762
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 paź 2015, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Obliczyć długość wektora

Post autor: mati2762 »

Wyznacz długość wektora \(\displaystyle{ \vec{a} = 5 \vec{b} - 4 \vec{c}}\)

jeżeli \(\displaystyle{ |\vec{b}| = 2}\), \(\displaystyle{ | \vec{c}| = 5}\), a kąt między wektorami \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c}}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\) .
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, o 13:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach w całości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Obliczyć długość wektora

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ |\vec{a}|^2=\vec{a}\cdot\vec{a}}\)
mati2762
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 paź 2015, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Obliczyć długość wektora

Post autor: mati2762 »

Można prosić jakieś wytłumaczeni
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Obliczyć długość wektora

Post autor: AiDi »

A czego we wzorze a4karo nie rozumiesz? Masz do zrobienia takie zadanie, to znaczy, że powinnaś posiadać jakieś podstawowe rozeznanie 'teoretyczne'. A jeśli nie masz, to pierwszą rzeczą powinno być sięgnięcie do książki/internetu, bo my tu pomagamy w konkretnych problemach, nie przepisujemy książek.
ODPOWIEDZ