Płaszczyzna ściśle styczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Zauher13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 cze 2015, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 9 razy

Płaszczyzna ściśle styczna

Post autor: Zauher13 »

Znajdź równanie płaszczyzny ściśle stycznej krzywej \(\displaystyle{ r= [t, t^{2}, t^{3}]}\) w punkcie \(\displaystyle{ M(2,- \frac{1}{3},-6)}\).

A więc różniczkuje r

\(\displaystyle{ r= [t, t^{2}, t^{3}]}\)
\(\displaystyle{ r'= [1, 2t, 3t^{2}]}\)
\(\displaystyle{ r''= [0, 2, 6t]}\)

I teraz jaką wartość podstawić za \(\displaystyle{ t}\) , we wcześniejszych zadaniach było np. \(\displaystyle{ t=0}\) i rozumiałem a teraz mam zmienne \(\displaystyle{ X,Y,Z}\) i nie wiem co z nimi zrobić. Proszę o wytłumaczenie

Dziękuje,
Pozdrawiam.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Płaszczyzna ściśle styczna

Post autor: norwimaj »

A czy ten punkt nie powinien leżeć na krzywej, żeby móc mówić o styczności do krzywej w tym punkcie?
Zauher13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 cze 2015, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 9 razy

Płaszczyzna ściśle styczna

Post autor: Zauher13 »

Logicznie myśląc powinnien, jednakże takie było polecenie i dane do zadania.
ODPOWIEDZ