Wyznaczanie pozostałych wierzchołków rombu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Benkej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 paź 2015, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa

Wyznaczanie pozostałych wierzchołków rombu

Post autor: Benkej »

Dane są wierzchołki \(\displaystyle{ A=(-4, -1)}\) i \(\displaystyle{ C=(2,-3)}\) rombu \(\displaystyle{ ABCD}\). Wyznacz jego pozostałe wierzchołki wiedząc, że jeden z nich leży na prostej \(\displaystyle{ x+y-9=0}\).
Ostatnio zmieniony 10 paź 2015, o 18:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczanie pozostałych wierzchołków rombu

Post autor: piasek101 »

Wyznaczasz:
- środek \(\displaystyle{ AC}\) i prostą \(\displaystyle{ AC}\)
- prostą idącą przez środek i prostopadłą do \(\displaystyle{ AC}\) (*)
- punkt przecięcia (*) z daną w zadaniu.
-........

Może sam dokończysz ?
Benkej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 paź 2015, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa

Wyznaczanie pozostałych wierzchołków rombu

Post autor: Benkej »

Wielkie dzięki - wszystko wyszło jak trzeba
ODPOWIEDZ