Zbadaj wzajemne położenie 2 okręgów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
CarolinUcha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 12 sty 2014, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Starachowice

Zbadaj wzajemne położenie 2 okręgów

Post autor: CarolinUcha »

Zbadaj wzajemne położenie okręgów:
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -6x-2y=-8}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -2x-6y=8}\)

Czy te okręgi będą styczne wewnętrznie? jesli nie proszę o rozwiązanie, abym mogłą znaleźć miejsce w którym popełniam błąd
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Zbadaj wzajemne położenie 2 okręgów

Post autor: NogaWeza »

Mi również wyszło, że są styczne wewnętrznie, więc prawdopodobnie zadanie rozwiązałaś poprawnie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Zbadaj wzajemne położenie 2 okręgów

Post autor: a4karo »

CarolinUcha pisze:Zbadaj wzajemne położenie okręgów:
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -6x-2y=-8}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -2x-6y=8}\)

Czy te okręgi będą styczne wewnętrznie? jesli nie proszę o rozwiązanie, abym mogłą znaleźć miejsce w którym popełniam błąd
Czemu zakładasz, że popełniłaś błąd?

Na przyszłość: przedstaw swoje rozwiązanie - sprawdzimy. A tak otrzymałaś wynik (poprawny), ale nie wiesz, czy rozumowanie jest poprawne. A w matematyce wynik liczy się mniej niż poprawność rozumowania. Innymi słowy: na egzaminie dobry wynik uzyskany błędnym rozumowaniem wart jest 0 pkt.
ODPOWIEDZ