Wyznaczanie środka okręgu z równania
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 sie 2015, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczanie środka okręgu z równania
Witajcie, mam problem z okregiem o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -4x-16y+43=0}\). wiem, że żeby wyznaczyć okrąg muszę przekształcić ten wzór używając wzorów skróconego mnożenia jednak na końcu przez to że 43 jest liczbą dodatnią promień wychodzi ujemny, ktoś może mógłby mi podpowiedzieć co robię nie tak ? z góry dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 sie 2015, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczanie środka okręgu z równania
\(\displaystyle{ \left( x ^{2}-4x+4 \right)-4 + \left( y^{2} -16y+16\right)-16 +43 = 0 \Leftrightarrow \left( x-2\right) ^{2} + \left( y-4\right) ^{2} = -23}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznaczanie środka okręgu z równania
Nieprawdziwy wzór stosujesz. Wiemy, że:
\(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ y^2-16y=y^2-2\cdot y \cdot 8=...}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ y^2-16y=y^2-2\cdot y \cdot 8=...}\)