Współrzędne dwóch wierzch. i środka symetrii równol

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Współrzędne dwóch wierzch. i środka symetrii równol

Post autor: *Kasia »

Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD, a punkt S jego środkiem symetrii. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków, jeśli:
\(\displaystyle{ A=(2,7),\ B=(-2,3),\ S=(-1,4)}\).

Wyszło mi: \(\displaystyle{ C=(-4,1),\ D=(0,5)}\), natomiast w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ C=(0,1),\ D=(4,5)}\).

A jak zrobiłam rysunki, to przy moim rozwiązaniu wyszedł odcinek, a przy książkowym prostokąt ze "środkiem symetrii" na jednym z boków...

Jak powinno być?
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Współrzędne dwóch wierzch. i środka symetrii równol

Post autor: Grzegorz t »

musi być błąd w treści zadania, bo przy takich danych nie można zadania rozwiazać.
może miało być \(\displaystyle{ S(1, 4)}\) tak, rzeczywiście tak będzie, policz zadanie dla współrzędnego \(\displaystyle{ S(1, 4)}\) a wyjdzie wynik zgodny z odpowiedziami, chociaż wtedy wyjdzie prostokąt, a nie równoległobok, co się martwisz, w zadaniu jest gdzieś pomyłka, to się zdarza
ODPOWIEDZ