Udowodnić, że trójkąt, którego wierzchołki mają w kartezjańskim układzie współrzędnych współrzędne
\(\displaystyle{ (p_{1},p_{2}), (q_{1},q_{2}),(r_{1},r_{2})}\) ma pole
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \begin{vmatrix} p_{1}-r_{1}&p_{2}-r_{2}\\q_{1}-r_{1}&q_{2}-r_{2}\end{vmatrix}}\)
edit: Problem jest banalny, jeśli skorzystać ze wzoru na pole trójkąta z wyznacznikiem wektorów. Podsumowując, nie było pytania.
pole trójkąta w kartezjańskim układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
pole trójkąta w kartezjańskim układzie współrzędnych
Oznaczmy te punkty odpowiednio przez \(\displaystyle{ A, B, C}\).
Skorzystaj z tego że pole trójkąta to \(\displaystyle{ |AB| \cdot |AC| \cdot \sin \alpha = \frac{1}{2} | \vec{AB} \times \vec{AC} |}\).
Skorzystaj z tego że pole trójkąta to \(\displaystyle{ |AB| \cdot |AC| \cdot \sin \alpha = \frac{1}{2} | \vec{AB} \times \vec{AC} |}\).