geometra analityczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
eyekiss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 mar 2007, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

geometra analityczna

Post autor: eyekiss »

1. Obliczyć pole równoległoboku zaczepionego w punkcie A i rozpiętego na wektorach \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AC}}\), oraz wskazać
czwarty wierzchołek tego równoległoboku.

2. Zbadać wzajemne położenie (równoległość, prostopadłość, część wspólną) podprzestrzeni afinicznych A1 i A2
przestrzeni euklidesowej \(\displaystyle{ R^{3} (R)}\) , gdy A1 opisuje równanie: \(\displaystyle{ x-y=0}\), natomiast A2 dana jest równaniem: .
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

geometra analityczna

Post autor: Lady Tilly »

AU
AU
fe05285ba9ecb8f1med.jpg (16.67 KiB) Przejrzano 65 razy

stosujesz wzór \(\displaystyle{ P=a{\cdot}b{\cdot}sin\alpha}\)
potem stosujesz regułe równoległoboku do wyznaczenia czwartego wierzchołka
AU
AU
rys_dodawa1.gif (2.68 KiB) Przejrzano 65 razy

wektor czarny jest również jedną z przekątnych równoległoboku.
ODPOWIEDZ