Jeżeli proste leżą w jednej płaszczyźnie wyznaczyć równanie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Rinngen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 paź 2013, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jeżeli proste leżą w jednej płaszczyźnie wyznaczyć równanie

Post autor: Rinngen »

Witam. Mam problem z następującym zadaniem.
Zbadać wzajemnie położenie prostych:
\(\displaystyle{ l_{1}: x=1+6t; y=2-2t; z=3+2t \\
l_{2}: x=3-9k; y=2+3k; z=1-3k}\)

Jeżeli proste leżą w jednej płaszczyźnie, to wyznaczyć jej równanie.

Wiem, że nie mają punktów wspólnych i są równoległe, wiec aby wyznaczyć równanie płaszczyzny potrzebuje 2 liniowo niezależnych wektorów, mam jeden \(\displaystyle{ v_{1}=\left[ 6, -2, 2\right]}\).
Odczytuje współrzędne punktów z prostych \(\displaystyle{ A\left( 1, 2, 3\right) , B\left( 3, 2, 1\right)}\).
Tworzę wektor \(\displaystyle{ AB=\left[ 2, 0, -2\right]}\).
Mnożąc wektorowo \(\displaystyle{ v_{1}}\) i \(\displaystyle{ AB}\) otrzymuje wektor prostopadły do szukanej płaszczyzny \(\displaystyle{ v_{1} \times AB=\left[ 4, 16, -4\right]}\)
No i tutaj pojawia się problem. Jak utworze równanie płaszczyzny wykorzystując punkt \(\displaystyle{ A}\), to punkt \(\displaystyle{ B}\) nie będzie się zawierał w tej płaszczyźnie, jak i na odwrót. Co tutaj jest nie tak?
Ostatnio zmieniony 3 lip 2015, o 20:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Jeżeli proste leżą w jednej płaszczyźnie wyznaczyć równanie

Post autor: kerajs »

Masz:
Rinngen pisze: Mnożąc wektorowo \(\displaystyle{ v_{1}}\) i \(\displaystyle{ AB}\) otrzymuje wektor prostopadły do szukanej płaszczyzny \(\displaystyle{ v_{1} x AB=\left[ 4, 16, -4\right]}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ \vec{v_{1}} \times \vec{AB}=\left[ 4, 16, 4\right]}\)
Teraz dobrze wychodzi?
ODPOWIEDZ