Znajdź wzór opisujący

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź wzór opisujący

Post autor: Dario1 »

Znajdź wzór opisujący jednokładność o skali \(\displaystyle{ k \neq 0}\) względem punktu \(\displaystyle{ S=\left( a,b\right)}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź wzór opisujący

Post autor: piasek101 »

Masz punkt \(\displaystyle{ A(x;y)}\), szukasz punktu \(\displaystyle{ A'(x'; y')}\), korzystasz z definicji jednokładności, pokazujesz co masz, pytasz.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Znajdź wzór opisujący

Post autor: Medea 2 »

Jak chcesz, to możesz sprowadzić to do złożenia przesunięcia (Twojego wyróżnionego punktu na początek układu współrzędnych), jednokładności i jeszcze jednego przesunięcia.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź wzór opisujący

Post autor: Dario1 »

Można jakoś konkretniej? Jednokładność sprawia mi trochę problemów.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Znajdź wzór opisujący

Post autor: Medea 2 »

Ustalmy najpierw, że \(\displaystyle{ k = 2}\), \(\displaystyle{ a = 3}\), \(\displaystyle{ b =5}\) to dobry przykład. Wiesz, że punkt \(\displaystyle{ (a,b)}\) ma przejść na siebie (to podstawowa własność jednokładności). Chcesz zobaczyć, gdzie przejdzie \(\displaystyle{ (7,1)}\). Zatem robisz to, co napisałam wcześniej. Przesuwasz o \(\displaystyle{ (-3, -5)}\): \(\displaystyle{ (4, -4)}\). "Jednokładziesz": \(\displaystyle{ (8, -8)}\), wracasz: \(\displaystyle{ (11, -3)}\). Teraz tylko zapisać to wszystko na literkach
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź wzór opisujący

Post autor: Dario1 »

No ok mniej więcej rozumiem
ODPOWIEDZ