Współrzędne punktu dzielącego odcinek w danym stosunku.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kubi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 sty 2005, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Liztmanstath

Współrzędne punktu dzielącego odcinek w danym stosunku.

Post autor: kubi »

Dany jest odcinek o końcach A (2, -5) i B (-4,7). Wyznacz wspólrzędne punktu P , który tak dzieli odcinek AB, że:
a)
|PB|/|AB|=1/3

b)
|PB|/|AB|=3/4
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Współrzędne punktu dzielącego odcinek w danym stosunku.

Post autor: Rogal »

Przeniosłem. Do Kompendium to się nie nadaje.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Współrzędne punktu dzielącego odcinek w danym stosunku.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Nie dubluj wątków, pisz je w odpowiednich działach. Dostajesz ostrzeżenie o wartości 1.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
kubi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 sty 2005, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Liztmanstath

Współrzędne punktu dzielącego odcinek w danym stosunku.

Post autor: kubi »

Po przesuwaliście ten post . Tylko kto mi na jego tutaj odpowie ?
A ostrzeżeniem jestem wprost oburzony.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Współrzędne punktu dzielącego odcinek w danym stosunku.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Kubi: W kompendium nie umieszcza się wątków z zadaniami do rozwiązania... Chyba sama nazwa na to wskazuje, prawda?:/ Co do ostrzeżenia - umieściłeś wątek w złym miejscu, dublowałeś go.... Jeśli coś Ci nie pasuje, przejdźmy na GG/PW/mail... Nie zaśmiecajmy forum.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Współrzędne punktu dzielącego odcinek w danym stosunku.

Post autor: W_Zygmunt »


Z twierdzenia Talesa mamy
\(\displaystyle{ \frac{|PB|}{|AB|}=\frac{x-x_B}{x_A-x_B}=\frac{y-y_B}{y_A-y_B}=\frac{1}{3}}\)
(To trzeba rozpisać na dwie równośći.)
ODPOWIEDZ