prosta i płaszczyzna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
awdesq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 lis 2008, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ł-ca
Podziękował: 2 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: awdesq »

Dla jakich wartości parametru a prosta \(\displaystyle{ \begin{cases} x+ay-z+3=0\\2x-y+z-1=0\end{cases}}\)jest równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ x+y+z=0}\). Moje pytanie brzmi czy prostą pomnożyć skalarnie a później z tego co wyjdzie pomnożyc wektorowo ?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: SlotaWoj »

Język!
Co to znaczy pomnożyć prostą?

Mnie „pasuje” inna kolejność.

Jak pomnożysz wektorowo wektor normalny płaszczyzny \(\displaystyle{ x+ay-z+3=0}\) i wektor normalny płaszczyzny \(\displaystyle{ 2x-y+z-1=0}\) , to otrzymasz wektor kierunkowy prostej przecięcia się tych dwóch płaszczyzn. Będzie on równoległy do płaszczyzny \(\displaystyle{ x+y+z=0}\) gdy iloczyn skalarny wektora normalnego do tej płaszczyzny i poprzednio obliczonego wektora kierunkowego będzie równy 0 .
ODPOWIEDZ