Znaleźć punkt symetryczny \(\displaystyle{ B=(a,b,c)}\) do punktu \(\displaystyle{ A=(3,-1,-7)}\) względem prostej
\(\displaystyle{ l: \begin{cases} x+y\\ y+z \end{cases} \\
n_1 = [1,1,0] ; n_2 = [0,1,1]\\
n_1 \times n_2 = [1,-1,1] = \vec{u}\\
x=-y \\ y=-z \\ x=z}\)
np : \(\displaystyle{ (1,-1,1) = P \in l}\)
\(\displaystyle{ l: \begin{cases} x=1+t\\y=-1-t\\z=1+t \end{cases}}\)
Wybieram \(\displaystyle{ A'=(1+s,-1-s,1+s) \in l}\)
\(\displaystyle{ 2\vec{AA'} = \vec{AB} = \left[2s-4,-2s,16+2s \right] \\
\vec{AB} \perp \vec{u} \Leftrightarrow \left[2s-4,-2s,16+2s \right] \circ [1,-1,1] =
2s-4 +2s +16 +2s =0\\
6s =12\\
s=2\\
\vec{AB} = \left[ 0,-4,20\right] = [a-3,b+1,c+7]
a-3 = 0 \Rightarrow a=3 \\
b+1 = -4 \Rightarrow b= -5\\
c+7=20 \Rightarrow c=13\\
B=(3,-5,13)}\)
Czy mógłby ktoś sprawdzić ? Z góry dzięki
Punkt symetryczny względem prostej
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Punkt symetryczny względem prostej
Jest OK.
(pomijając niepełne równanie krawędziowe prostej l )
Sposób alternatywny:
Znając wektor kierunkowy prostej l piszę równanie płaszczyzny do niej prostopadłej i zawierającą punkt A:
\(\displaystyle{ \pi : \ 1(x-3)+(-1)(y+1)+1(z+7)=0}\)
Układ równań \(\displaystyle{ \pi \wedge l}\) daje punkt A', a znając go punkt B dostaniesz ze znanego Ci równania wektorowego :
\(\displaystyle{ 2 \vec{AA ^{'} }= \vec{AB}}\)
(pomijając niepełne równanie krawędziowe prostej l )
Sposób alternatywny:
Znając wektor kierunkowy prostej l piszę równanie płaszczyzny do niej prostopadłej i zawierającą punkt A:
\(\displaystyle{ \pi : \ 1(x-3)+(-1)(y+1)+1(z+7)=0}\)
Układ równań \(\displaystyle{ \pi \wedge l}\) daje punkt A', a znając go punkt B dostaniesz ze znanego Ci równania wektorowego :
\(\displaystyle{ 2 \vec{AA ^{'} }= \vec{AB}}\)