Mam oto takie zadanie:
Dla jakich wartości parametrów a i b płaszczyzny
\(\displaystyle{ 2x-y+3z-1=0 ,x+2y-z+b=0 ,x+ay-6z+10=0}\)
a) nie mają punktu wspólnego;
b) mają dokładnie jeden punkt wspólny;
c) mają nieskończenie wiele punktów wspólnych zależnych od jednego parametru;
d) pokrywają się?
Czy jest możliwe że te płaszczyzny moga mieć 1 punkt wspólny?
Nie mogę sobie tego wyobrazić .
Możecie mnie nakierować ?
Punkty wspólne płaszczyzn
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Punkty wspólne płaszczyzn
No pewnie, że są ale punkt wspólny dla wszystkich trzech jest tylko jeden (oczywiscie każde dwie maja nieskończenie wiele punktów wspólnych)