Oblicz pole rownolegloboku zbudowanego na wektorach a=[1, 2, 1] b=[2, 0, 2]
Dzieki za wszelka pomoc. Pozdro!
Iloczyn wektorowy - pole rownolegloboku
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mchw
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 gru 2006, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Iloczyn wektorowy - pole rownolegloboku
Z tego jak ja to widzę to jest to mamy dwa wektory i zaczepiamy je w tym samym punkcie np. (0,0,0)
teraz z twierdzenia Pitagorasa mamy, że
\(\displaystyle{ |a|^2=h^2+(a*b)^2\\
h=\sqrt{|a|^2+(a*b)^2}}\)
a nasze poszukiwane pole to P=|b|*h
to powinno zadziałać z tego co sobie narysowałem.
teraz z twierdzenia Pitagorasa mamy, że
\(\displaystyle{ |a|^2=h^2+(a*b)^2\\
h=\sqrt{|a|^2+(a*b)^2}}\)
a nasze poszukiwane pole to P=|b|*h
to powinno zadziałać z tego co sobie narysowałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mchw
Iloczyn wektorowy - pole rownolegloboku
Dzieki bardzo za odp.matteuszek pisze:Z tego jak ja to widzę to jest to mamy dwa wektory i zaczepiamy je w tym samym punkcie np. (0,0,0)
teraz z twierdzenia Pitagorasa mamy, że
\(\displaystyle{ |a|^2=h^2+(a*b)^2\\
h=\sqrt{|a|^2+(a*b)^2}}\)
a nasze poszukiwane pole to P=|b|*h
to powinno zadziałać z tego co sobie narysowałem.
Bylbym bardzo wdzieczny, gdyby dalej to rozpisac, bo nie jestem pewny.
Dzieki wielkie!