Witam!
Oblicz wysokosc (h) trojkata zbudowanego na wektorach a=[2, 0, 1] b=[0, 2, 1]
Iloczyn wektorowy - wysokosc trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mchw
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 gru 2006, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Iloczyn wektorowy - wysokosc trojkata
Z iloczynu skalarnego się chyba da bo masz:
eraz z twierdzenia Pitagorasa mamy, że
\(\displaystyle{ |a|^2=h^2+(a*b)^2\\ h=\sqrt{|a|^2+(a*b)^2}}\)
chyba że trzeba obliczyć inną wysokość i nie działa ten wzór dla wektorów o koncie między nimi pi/2.
eraz z twierdzenia Pitagorasa mamy, że
\(\displaystyle{ |a|^2=h^2+(a*b)^2\\ h=\sqrt{|a|^2+(a*b)^2}}\)
chyba że trzeba obliczyć inną wysokość i nie działa ten wzór dla wektorów o koncie między nimi pi/2.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mchw
Iloczyn wektorowy - wysokosc trojkata
matteuszek pisze:Z iloczynu skalarnego się chyba da bo masz:
eraz z twierdzenia Pitagorasa mamy, że
\(\displaystyle{ |a|^2=h^2+(a*b)^2\\ h=\sqrt{|a|^2+(a*b)^2}}\)
chyba że trzeba obliczyć inną wysokość i nie działa ten wzór dla wektorów o koncie między nimi pi/2.
Bardzo dziekuje za odp
Bylbym bardzo wdzieczny jakby dalej to rozpisac tzn. chodzi mi o pelne rozwiazanie...
Wielkie dzieki!
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
Iloczyn wektorowy - wysokosc trojkata
rozumiem ze w zadaniu 3cim wierzcholkiem jest punkt
\(\displaystyle{ P = (0, 0, 0)}\)
Policz odleglosc miedzy koncami wektorow \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i wyjdzie Ci dlugosc podstawy
Skorzystaj ze wzory na pole trojkata liczonego przez sume bokow i drugiego na pole trojkata, w ktorym wystepuje \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ P = (0, 0, 0)}\)
Policz odleglosc miedzy koncami wektorow \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i wyjdzie Ci dlugosc podstawy
Skorzystaj ze wzory na pole trojkata liczonego przez sume bokow i drugiego na pole trojkata, w ktorym wystepuje \(\displaystyle{ h}\)