Iloczyn skalarny 2-och wektorow

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
przemasisko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 cze 2007, o 13:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mchw

Iloczyn skalarny 2-och wektorow

Post autor: przemasisko »

Witam!

Mam problem, choc roziwaznie jest napewno proste!

Praca jaka wyniosla sila F=[2, Fy, 1] na drodze l=[2, 3, 4] wynosi 100 J. Oblicz Fy
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Iloczyn skalarny 2-och wektorow

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ F \circ l = 2 2 + F_y 3 + 1 4 = 8 + 3 F_y\\
8 + 3 F_y = 100 \iff F_y = \frac{92}{3}}\)
przemasisko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 cze 2007, o 13:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mchw

Iloczyn skalarny 2-och wektorow

Post autor: przemasisko »

luka52 pisze:\(\displaystyle{ F \circ l = 2 2 + F_y 3 + 1 4 = 8 + 3 F_y\\
8 + 3 F_y = 100 \iff F_y = \frac{92}{3}}\)
Strasznie dziekuje za tak bardzo szybka odpowiedz. Ledwo napisalem a ktos juz rozwiazal
ODPOWIEDZ