Witam serdecznie,
moje zadanie to Podaj rownanie plaszczyzny rownoleglej do \(\displaystyle{ x-y+2z=0}\) i stycznej do powierzchni \(\displaystyle{ x^{2} + 2y^{2} + z^{2}=1}\)
Bardzo proszę o jakąś wskazówkę, bo ruszyć zadania nie umiem. Jedyne co potrafię, to wyznaczyć to pochodne częściowe, ale to podstawa podstaw :/.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek wskazówkę/poradę
Równanie płaszczyzne do powierzchni i stycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Równanie płaszczyzne do powierzchni i stycznej
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 19:57 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie płaszczyzne do powierzchni i stycznej
Wskazówki:
1. Wektor normalny płaszczyzny równoległej jest równoległy do wektora normalnego płaszczyzny danej.
2. Wektor normalny płaszczyzny stycznej jest równy gradientowi z funkcji w punkcie styczności.
II wersja rozwiązania (??)
Układ :
\(\displaystyle{ x-y+2z+D=0\wedge x^{2} + 2y^{2} + z^{2}=1}\)
musi mieć tylko jedno rozwiązanie.
1. Wektor normalny płaszczyzny równoległej jest równoległy do wektora normalnego płaszczyzny danej.
2. Wektor normalny płaszczyzny stycznej jest równy gradientowi z funkcji w punkcie styczności.
Ukryta treść:
Układ :
\(\displaystyle{ x-y+2z+D=0\wedge x^{2} + 2y^{2} + z^{2}=1}\)
musi mieć tylko jedno rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Równanie płaszczyzne do powierzchni i stycznej
Tak, serdeczne dzięki.
Teraz mam tylko jeszcze jedno pytanie, mam znaleźć i narysować zbiór punktów P takich, że styczna powierzchni do powierzchni \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=2}\) przez punkt \(\displaystyle{ P (0,0,2)}\)
Jeszcze raz serdeczne dziękuję, czy móglbym prosić raz jeszcze o jakąś wskazówkę do tego zadania?
Teraz mam tylko jeszcze jedno pytanie, mam znaleźć i narysować zbiór punktów P takich, że styczna powierzchni do powierzchni \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=2}\) przez punkt \(\displaystyle{ P (0,0,2)}\)
Jeszcze raz serdeczne dziękuję, czy móglbym prosić raz jeszcze o jakąś wskazówkę do tego zadania?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie płaszczyzne do powierzchni i stycznej
Mam nadzieje ze znalazłeś oba rozwiązania do pierwszego zadania.
Przypuszczam że treść w drugim zadaniu jest taka:
Przypuszczam że treść w drugim zadaniu jest taka:
Jest to okrąg będący częścią wspólną sfery i płaszczyzny \(\displaystyle{ z=1}\). Zbiór ten można znaleźć na wiele sposobów.. Sugeruję zacząć od łatwiejszej wersji na układzie XOZZnajdź i narysuj zbiór punktów P należących do sfery \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=2}\) i takich, że płaszczyzna styczna do sfery w punkcie P zawiera punkt \(\displaystyle{ (0,0,2)}\)
Znajdź punktóy P należące do okręgu \(\displaystyle{ x^{2}+z^{2}=2}\) i takich, że prosta styczna do okręgu w punkcie P przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (0,2)}\)