Udowodnij że każdy wektor
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Udowodnij że każdy wektor
Udowodnij, że każdy wektor na płaszczyźnie można przedstawić w postaci kombinacji liniowej dwóch danych niezerowych i nierównoległych wektorów.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2015, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Udowodnij że każdy wektor
No tak, ale Ty użyłeś dwóch wektorów \(\displaystyle{ (1,0)}\) i \(\displaystyle{ (0,1)}\), a one mają być dowolne jedynie tylko niezerowe i nierównoległe.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2015, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Powód: Brak LaTeX-a.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Udowodnij że każdy wektor
Mamy dane \(\displaystyle{ (a,b), \ (c,d)}\) i próbujemy ułożyć z nich \(\displaystyle{ (x,y)}\):
\(\displaystyle{ (x,y)=\alpha(a,b)+\beta(c,d)=(\alpha a+\beta c, +\alpha b + \beta d) \\
x=\alpha a+\beta c \\
y=\alpha b + \beta d}\)
Musisz pokazać, że ten układ nie jest sprzeczny (dla niewiadomych \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\)).
\(\displaystyle{ (x,y)=\alpha(a,b)+\beta(c,d)=(\alpha a+\beta c, +\alpha b + \beta d) \\
x=\alpha a+\beta c \\
y=\alpha b + \beta d}\)
Musisz pokazać, że ten układ nie jest sprzeczny (dla niewiadomych \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Udowodnij że każdy wektor
No ta i teraz się zgadza. Wychodzi, że jest sprzeczny jeśli ad=bc czyli jeśli są równoległe, a założenie mówi, że nie są równoległe. Git.