Trójkąt o największym polu
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 7 razy
Trójkąt o największym polu
Dana jest parabola o równaniu \(\displaystyle{ y^2=x}\) oraz punkt \(\displaystyle{ P(0,0)}\) i \(\displaystyle{ C(9,0)}\). Rozpatrujemy trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\), których wierzchołki \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) należą do danej paraboli w ten sposób, ze odcinek \(\displaystyle{ AB}\) jest prostopadły do osi paraboli i ma punkt wspólny z odcinkiem \(\displaystyle{ PC}\). Który z tych trójkątów ma największe pole?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Trójkąt o największym polu
Trzeba znaleźć funkcję \(\displaystyle{ \left|\overline{AB}\right|(x)}\), a następnie ułożyć funkcję \(\displaystyle{ P_{\Delta ABC}(x)}\) i znaleźć jej maksimum.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Trójkąt o największym polu
A tak konkretnie z czym?-- 25 maja 2015, o 23:01 --Odpowiedzi na pytanie: Od czego zacząć?
- Od rysunku.
- Przedstawić połówki paraboli (wystarczy jedną) jako funkcję \(\displaystyle{ y=f(x)}\).
- A dalej jak w pierwszej odpowiedzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Trójkąt o największym polu
\(\displaystyle{ x \in \left( 0;9\right)}\)
\(\displaystyle{ A(x; \sqrt{x})}\)
\(\displaystyle{ B(x;- \sqrt{x})}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 2 \sqrt{x} \left( 9-x\right)}\)
Oblicz pochodną i dalej tradycyjny schemat powinien dać właściwą odpowiedź.
\(\displaystyle{ A(x; \sqrt{x})}\)
\(\displaystyle{ B(x;- \sqrt{x})}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 2 \sqrt{x} \left( 9-x\right)}\)
Oblicz pochodną i dalej tradycyjny schemat powinien dać właściwą odpowiedź.