Cześć,
Znajdź równanie okręgu o promieniu 5 i stycznego do wykresu funkcji y=|x-2|.
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie.
Znajdź równanie okręgu stycznego do wykresu funkcji
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Znajdź równanie okręgu stycznego do wykresu funkcji
Wątek przeniosłem, bardziej pasuje tutaj.
Odnośnie zadania -> napisz równanie Twojego okręgu, przyrównaj z funkcją (rozbij moduł na dwa przypadki). Ma mieć jeden punkt wspólny z 'każdą częścią' y=|x-2| -> \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Odnośnie zadania -> napisz równanie Twojego okręgu, przyrównaj z funkcją (rozbij moduł na dwa przypadki). Ma mieć jeden punkt wspólny z 'każdą częścią' y=|x-2| -> \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Ostatnio zmieniony 7 lut 2005, o 20:59 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Znajdź równanie okręgu stycznego do wykresu funkcji
sorry ale nie bardzo rozumiem to Twoje wyjaśnienie
funkcję mam porównać z równaniem (x-a)^2 + (x-b)^2=25 ?
[ Dodano: Czw Lut 10, 2005 5:59 pm ]
to pomoże ktoś z tym zdaniem???
funkcję mam porównać z równaniem (x-a)^2 + (x-b)^2=25 ?
[ Dodano: Czw Lut 10, 2005 5:59 pm ]
to pomoże ktoś z tym zdaniem???