Równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 gru 2010, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie prostej
Mam jeszcze problem z dwoma zadaniami tego typu:
1. Przez punkt\(\displaystyle{ M\left(1, \right2)}\) poprowadzić prostą tak, aby leżała w jednakowej odległości od punktów \(\displaystyle{ P\left(3, \right3)}\) i \(\displaystyle{ Q\left(5, \right2)}\)
2.Ułożyć równanie prostej odległej o 5 jednostek od punktu \(\displaystyle{ P\left(4, \right3)}\)i odcinającej równe odcinki na osiach prostokątnego układu współrzędnych.
1. Przez punkt\(\displaystyle{ M\left(1, \right2)}\) poprowadzić prostą tak, aby leżała w jednakowej odległości od punktów \(\displaystyle{ P\left(3, \right3)}\) i \(\displaystyle{ Q\left(5, \right2)}\)
2.Ułożyć równanie prostej odległej o 5 jednostek od punktu \(\displaystyle{ P\left(4, \right3)}\)i odcinającej równe odcinki na osiach prostokątnego układu współrzędnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równanie prostej
Znajdź środek \(\displaystyle{ S}\) odcinka \(\displaystyle{ PQ}\)
Prosta \(\displaystyle{ PS}\) będzie leżala w jednakowej odległości od punktów \(\displaystyle{ P\left(3, \right3)}\) i \(\displaystyle{ Q\left(5, \right2)}\)
Prosta \(\displaystyle{ PS}\) będzie leżala w jednakowej odległości od punktów \(\displaystyle{ P\left(3, \right3)}\) i \(\displaystyle{ Q\left(5, \right2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie prostej
Ania221, coś źle zinterpretowałaś. Potrzebny nam tylko współczynnik kierunkowy prostej \(\displaystyle{ PQ}\), a następnie równanie prostej przechodzącej przez punkt M o tym właśnie współczynniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równanie prostej
Aaaa...ja poprowadziłam prostą między punktami \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\). Zapomniałam o prostej równoległej do \(\displaystyle{ PQ}\)szachimat pisze:Ania221, coś źle zinterpretowałaś. Potrzebny nam tylko współczynnik kierunkowy prostej \(\displaystyle{ PQ}\), a następnie równanie prostej przechodzącej przez punkt M o tym właśnie współczynniku.
Są dwie możliwe szukane proste
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie prostej
A ja dokładnie na odwrót - nie brałem absolutnie pod uwagę tej drugiej możliwości - masz racjęAnia221 pisze:poprowadziłam prostą między punktami \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\). Zapomniałam o prostej równoległej do \(\displaystyle{ PQ}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22228
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Równanie prostej
Zabawny przypadek ślepoty krzyżowej.
Jedna prosta istnieje wtw \(\displaystyle{ P,Q,M}\) sa współliniowe i \(\displaystyle{ M}\) nie jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ PQ}\).
Jedna prosta istnieje wtw \(\displaystyle{ P,Q,M}\) sa współliniowe i \(\displaystyle{ M}\) nie jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ PQ}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równanie prostej
W drugim, znalazłabym równania prostych przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ P\left(4, \right3)}\) i odcinających równe odcinki na osiach prostokątnego układu współrzędnych.
Są dwie takie proste
\(\displaystyle{ y=x+b}\) i \(\displaystyle{ y=-x+b}\)
Następnie do każdej z nich znalazłabym po 2 proste równoległe i odległe o 5 jednostek.
Są dwie takie proste
\(\displaystyle{ y=x+b}\) i \(\displaystyle{ y=-x+b}\)
Następnie do każdej z nich znalazłabym po 2 proste równoległe i odległe o 5 jednostek.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie prostej
Mój pomysł jest taki (chyba, że znowu jakaś ślepota krzyżowa), że proste, o których napisała Ania221 i okrąg \(\displaystyle{ (x-4)^2+(y-3)^2=5^2}\) muszą mieć dokładnie jeden punkt wspólny (proste będą stycznymi do okręgu).
A zatem w trakcie rozwiązywania układów równań składających się z prostej i okręgu pojawi się delta, która musi być równa zero (a ten warunek da nam wartości "b")
Chociaż nie wiem, czy blazy11 jest jeszcze zainteresowany rozwiązaniem, bo jakoś nie widać reakcji.
A zatem w trakcie rozwiązywania układów równań składających się z prostej i okręgu pojawi się delta, która musi być równa zero (a ten warunek da nam wartości "b")
Chociaż nie wiem, czy blazy11 jest jeszcze zainteresowany rozwiązaniem, bo jakoś nie widać reakcji.