Witam
Mam problem z dwoma zadaniami. Nie bardzo wiem jak się za nie zabrać, z jakich wzorów skorzystać.
1. Znaleźć punkt symetryczny do \(\displaystyle{ P \left(-2, \right -9)}\) względem prostej \(\displaystyle{ l: 2x+5y-38=0}\)
2. W trójkącie ABC dane są dwa wierzchołki \(\displaystyle{ A \left(-4, \right 4)}\) i \(\displaystyle{ B \left(4, \right 0)}\)oraz punkt przecięcia wysokości \(\displaystyle{ H \left(3, \right 4)}\) . Znaleźć współrzędne wierzchołka C.
Punkt symetryczny + wsp. trzeciego wierzchołka trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Punkt symetryczny + wsp. trzeciego wierzchołka trójkąta
Zadanie 1.
Wektor swobodny \(\displaystyle{ [A;B]}\) jest prostopadły do prostej o równaniu \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\). Jak go zaczepisz w punkcie \(\displaystyle{ P}\), to otrzymasz drugi punkt. Prosta przechodząca przez oba te punkty jest prostopadła do poprzedniej. Trzeba znaleźć punt przecięcia tych prostych itd.
Wektor swobodny \(\displaystyle{ [A;B]}\) jest prostopadły do prostej o równaniu \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\). Jak go zaczepisz w punkcie \(\displaystyle{ P}\), to otrzymasz drugi punkt. Prosta przechodząca przez oba te punkty jest prostopadła do poprzedniej. Trzeba znaleźć punt przecięcia tych prostych itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 lis 2014, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pomógł: 1 raz
Punkt symetryczny + wsp. trzeciego wierzchołka trójkąta
Zadanie 2
Z tego, że prosta jest prostopadła do \(\displaystyle{ AB}\) i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ H}\), mamy funkcję liniową:
\(\displaystyle{ f\left( x\right)=2x-2}\)
zaś druga prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ B}\) i będąca prostopadła do prostej \(\displaystyle{ AH}\) ma wzór \(\displaystyle{ x=4}\). Zadanie sprowadza się do rozwiązania układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4 \\ f\left( x\right)=2x-2 \end{cases}}\)
Z tego, że prosta jest prostopadła do \(\displaystyle{ AB}\) i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ H}\), mamy funkcję liniową:
\(\displaystyle{ f\left( x\right)=2x-2}\)
zaś druga prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ B}\) i będąca prostopadła do prostej \(\displaystyle{ AH}\) ma wzór \(\displaystyle{ x=4}\). Zadanie sprowadza się do rozwiązania układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4 \\ f\left( x\right)=2x-2 \end{cases}}\)