Prosta i okrąg.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Prosta i okrąg.

Post autor: mich12 »

Prosta \(\displaystyle{ 2x-y-5= 0}\) przecina okrąg o środku \(\displaystyle{ S\left( 2;4\right)}\) w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Długość cięciwy \(\displaystyle{ AB}\) wynosi \(\displaystyle{ 4 \sqrt{5}}\). Wyznacz równanie tego okręgu.

Wyznaczyłem środek cięciwy \(\displaystyle{ AB}\), tj. \(\displaystyle{ C\left( 4;3\right)}\) Co dalej ? ;/
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Prosta i okrąg.

Post autor: macik1423 »

Może tak: z twierdzenia Pitagorasa można policzyć promień, punkt \(\displaystyle{ A (a, 2a-5)}\).
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Prosta i okrąg.

Post autor: szachimat »

Połącz w układ równań
- równanie okręgu o środku \(\displaystyle{ C\left( 4;3\right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\)
- równanie prostej 2x-y-5= 0
Rozwiązaniem będą wsp. A i B
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Prosta i okrąg.

Post autor: Dilectus »

Albo tak:

1. Poprowadź przez punkt S prostą prostopadłą do prostej zawierającej cięciwę.

2. Znajdź współrzędne punktów \(\displaystyle{ A \ \text{i} \ B}\) np. sposobem podanym przez szachimata.

3. Znajdź równanie prostej \(\displaystyle{ AS}\) (lub \(\displaystyle{ BS}\)) i długość odcinka \(\displaystyle{ AS}\) (lub \(\displaystyle{ BS}\)) Długość tego odcinka będzie promieniem szukanego okręgu.

4. Masz środek S, i promień r szukanego okręgu, więc napisz jego równanie.

szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Prosta i okrąg.

Post autor: szachimat »

Dilectus, a do czego nam równanie prostej \(\displaystyle{ AS}\) (lub \(\displaystyle{ BS}\)) ?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Prosta i okrąg.

Post autor: Dilectus »

Żeby znaleźć promień okręgu \(\displaystyle{ r=\left| AS\right|=\left| BS\right|}\). Ale rzeczywiście, można prościej:

\(\displaystyle{ r= \sqrt{\left( A_x-S_x\right)^2+\left( A_y-S_y\right)^2 }=\sqrt{\left( B_x-S_x\right)^2+\left( B_y-S_y\right)^2 }}\)
ODPOWIEDZ