Działania na wektorach - trójkąt równoramienny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bambuko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 6 sty 2015, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 1 raz

Działania na wektorach - trójkąt równoramienny

Post autor: Bambuko »

Znajdź wierzchołek C trójkąta równoramiennego ABC, w którym A = (2,0), B = (0,2).
|AC| = |BC|, jeżeli środkowe AD i BE są prostopadłe.

Nie wiem jak ruszyć to zadanie, proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Działania na wektorach - trójkąt równoramienny

Post autor: piasek101 »

Zacząłbym od wyznaczenia punktu (punktów) przecięcia środkowych.
Bambuko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 6 sty 2015, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 1 raz

Działania na wektorach - trójkąt równoramienny

Post autor: Bambuko »

Tak, tylko jak
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Działania na wektorach - trójkąt równoramienny

Post autor: piasek101 »

Przecinają się pod kątem prostym i są jednakowe. Zatem AB i ich punkt przecięcia tworzą trójkąt prostokątny równoramienny.
ODPOWIEDZ