Działania na wektorach - problem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bambuko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 6 sty 2015, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 1 raz

Działania na wektorach - problem

Post autor: Bambuko »

W trójkącie ABC dane są:

równanie prostej zawierającej bok AB: 5x−3y + 1 = 0,
prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka A: 4x−3y+1 = 0 oraz równanie
prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z B: 7x+2y−22 = 0, Wyznacz współrzędne
wierzchołków.


Wyznaczyłem A i B, nie mogę wyznaczyć C
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Działania na wektorach - problem

Post autor: Ania221 »

Prosta \(\displaystyle{ AC}\) jest prostopadla do prostej \(\displaystyle{ B: 7x+2y-22 = 0}\) i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A}\)
Prosta \(\displaystyle{ BC}\) jest prostopadla do prostej\(\displaystyle{ A: 4x-3y+1 = 0}\) I przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ B}\)
Punkt \(\displaystyle{ C}\) jest na ich przecięciu.
ODPOWIEDZ