spodek wysokości równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
malwinka1058
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

spodek wysokości równoległoboku

Post autor: malwinka1058 »

Punkt S jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku ABCD , a punkt P jest takim punktem boku BC tego równoległoboku, że |BP | : |P C | = 3 . Oblicz współrzędne spodka wysokości opuszczonej z wierzchołka A tego równoległoboku na prostą CD , jeżeli → AB = [4,4] , → DS = [3 ,− 3] i ( ) P = (7/2, 7/2)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

spodek wysokości równoległoboku

Post autor: SlotaWoj »

Zacznij od rysunku (aby pobudzić wyobraźnię).

Przyjmij początek układu współrzędnych w którymkolwiek wierzchołku równoległoboku. Wykonuj działania na wektorach. Np.:
  • \(\displaystyle{ A+\vec{AB}-2\mbox{·}\vec{DS}=C \\
    C+\vec{AB}=D}\)
Masz już cały równoległobok. Wyznacz położenie punktu \(\displaystyle{ P}\). Przesuń początek układu współrzędnych do punktu \(\displaystyle{ P-\overrightarrow{[7/2;7/2]}}\). Oblicz nowe współrzędne punktów \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) równoległoboku.

Dalej pewnie już sobie poradzisz sama.
ODPOWIEDZ