wartosc parametru k
wartosc parametru k
wyznacz wszystkie wartosci parametru \(\displaystyle{ k}\) dla ktorych wierzcholek paraboli o rownaniu \(\displaystyle{ y = x^{2} - 2kx +2k^{2} - 4k + 4}\) nalezy do kola o srodku \(\displaystyle{ S = \left( 3,2\right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2015, o 17:55 przez Zahion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 26 razy
wartosc parametru k
Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli.
Wyznacz równanie koła o którym mowa w zadaniu.
Podstaw współrzędne wierzchołka paraboli do równania koła i rozwiąż.
W razie jakichś wątpliwości pytaj
Wyznacz równanie koła o którym mowa w zadaniu.
Podstaw współrzędne wierzchołka paraboli do równania koła i rozwiąż.
W razie jakichś wątpliwości pytaj
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 26 razy
wartosc parametru k
Tak jak napisałem. Tylko ze przez nieuwagę napisalem równość zamiast nierówność koła.
W każdym razie chodzi o to:
\(\displaystyle{ (x-3)^{2} + (y-2)^{2} <= 5}\)
W każdym razie chodzi o to:
\(\displaystyle{ (x-3)^{2} + (y-2)^{2} <= 5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
wartosc parametru k
Pierwsza współrzędna wierzchołka to \(\displaystyle{ p=- \frac{b}{2a}=k}\)
Przy wyliczaniu drugiej można ominąć wzór z deltą i napisać \(\displaystyle{ q=f(p)=f(k)=...}\)
W nierówności w miejsce "x" wstaw "k", a w miejsce "y" to co obliczysz ...
Przy wyliczaniu drugiej można ominąć wzór z deltą i napisać \(\displaystyle{ q=f(p)=f(k)=...}\)
W nierówności w miejsce "x" wstaw "k", a w miejsce "y" to co obliczysz ...