Oblicz pole trójkąta ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Cicha1103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 12 gru 2013, o 17:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeczniów
Podziękował: 4 razy

Oblicz pole trójkąta ABC

Post autor: Cicha1103 »

Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\), którego boki są zawarte w prostych \(\displaystyle{ 4x-y-11=0, 3x+2y-11=0, x-3y+11=0}\)

z jakich wzorów skorzystać?
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2015, o 19:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Oblicz pole trójkąta ABC

Post autor: janusz47 »

1) Znajdujemy współrzędne wierzchołków trójkąta , rozwiązując parami równania prostych w których zawarte są boki trójkąta:
\(\displaystyle{ A (x_{A},y_{A}), B(x_{B},y_{B}, C(x_{C},y_{C})}\)


2) Korzystamy ze wzoru "wyznacznikowego" na pole trójkąta

\(\displaystyle{ |P| = \frac{1}{2}\left|\left| \begin{array}{cc}x_{B}-x_{A}& y_{B}-y_{A}\\x_{C}-x_{A}&y_{C}-y_{A}\end{array}\right|\right|.}\)
ODPOWIEDZ