Mam dane wierzchołki trójkąta. \(\displaystyle{ A=[0,1,1], B=[1,1,0], C=[1,3,-1]}\). Korzystając z iloczynu wektorowego obliczyć jego pole.
Właśnie za bardzo nie wiem jak mam skorzystać z tego iloczynu wektorowego, żeby obliczyć to pole. :/
Pole trójkąta z iloczynu wektorowego
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 9 lis 2005, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 10 razy
Pole trójkąta z iloczynu wektorowego
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, o 17:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Święte Miasto
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
Pole trójkąta z iloczynu wektorowego
Jak Tobie ktoś pisze, że nie wie, jak obliczyć coś ze wzoru jakiegoś, to napisanie tego wzoru ani trochę mu nie pomoże, a w moim przypadku to by mnie tylko wnerwiło delikatnie rzecz ujmując...
Przechodząc do zadania:
\(\displaystyle{ AB=(1;0;-1), AC=(1;2;-2)}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}\times\overrightarrow{AC}=\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&0&-1\\1&2&-2\end{array}\right]}\)
Liczymy wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ 3\times 3}\), który wynosi: \(\displaystyle{ 2i+j+2k .}\)
\(\displaystyle{ |\overrightarrow{AB}\times\overrightarrow{AC}|= \begin{vmatrix}i&j&k\\1&0&-1\\1&2&-2\end{vmatrix} = \sqrt{(2^{2}+1^{2}+2^{2}}=3.}\)
Wiedząc, że \(\displaystyle{ pole=0.5 |\overrightarrow{AB}\times\overrightarrow{AC}|}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ P=0.5 \cdot 3=1.5}\).
Przechodząc do zadania:
\(\displaystyle{ AB=(1;0;-1), AC=(1;2;-2)}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}\times\overrightarrow{AC}=\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&0&-1\\1&2&-2\end{array}\right]}\)
Liczymy wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ 3\times 3}\), który wynosi: \(\displaystyle{ 2i+j+2k .}\)
\(\displaystyle{ |\overrightarrow{AB}\times\overrightarrow{AC}|= \begin{vmatrix}i&j&k\\1&0&-1\\1&2&-2\end{vmatrix} = \sqrt{(2^{2}+1^{2}+2^{2}}=3.}\)
Wiedząc, że \(\displaystyle{ pole=0.5 |\overrightarrow{AB}\times\overrightarrow{AC}|}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ P=0.5 \cdot 3=1.5}\).
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, o 17:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.