wykazac ze podane proste są skośne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

wykazac ze podane proste są skośne

Post autor: Przybysz »

\(\displaystyle{ l_{1}: \frac{x+5}{4}= \frac{y-5}{-3}= \frac{z-5}{-5}}\)
\(\displaystyle{ l_{2}: \frac{x+4}{2}= \frac{y-4}{-1}= \frac{z+1}{-2}}\)

Wykazać ze podane proste są skośne i obliczyc odleglosc miedzy nimi.
\(\displaystyle{ \vec{P _{1}P _{2}}= [1,-1,-6]}\)
Proste są skośne,bo iloczyn mieszany wektorow normalnych tych prostych i wektora\(\displaystyle{ \vec{P _{1}P _{2}} \neq 0}\)
jak znalezc odleglosc ?
ODPOWIEDZ