punkt lezacy najblizej prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

punkt lezacy najblizej prostej

Post autor: Przybysz »

Na prostej \(\displaystyle{ \frac{x}{1}= \frac{y+7}{2} = \frac{z-3}{-1}}\) znaleźć punkt leżący najbliżej punktu P=(3,2,6).

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

punkt lezacy najblizej prostej

Post autor: Kacperdev »

Znajdz prostą prostopadłą do danej przechodzącą przez punkt i znajdz punkt przecięcia.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

punkt lezacy najblizej prostej

Post autor: lukasz1804 »

Dowolny punkt na prostej ma współrzędne postaci \(\displaystyle{ (t,2t-7,-t+3)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ t\in\RR}\).

Rozważ funkcję kwadratową kwadratu odległości między punktem na prostej a punktem \(\displaystyle{ P}\) i znajdź \(\displaystyle{ t}\), dla którego funkcja ta osiąga minimum.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

punkt lezacy najblizej prostej

Post autor: »

Kacperdev pisze:Znajdz prostą prostopadłą do danej przechodzącą przez punkt i znajdz punkt przecięcia.
Chyba łatwiej znaleźć płaszczyznę prostopadłą i przechodzącą przez dany punkt, bo za darmo mamy jej wektor normalny. I szukany punkt będzie przecięciem wyjściowej prostej z płaszczyzną.

Q.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

punkt lezacy najblizej prostej

Post autor: Przybysz »

Qń pisze:
Kacperdev pisze:Znajdz prostą prostopadłą do danej przechodzącą przez punkt i znajdz punkt przecięcia.
Chyba łatwiej znaleźć płaszczyznę prostopadłą i przechodzącą przez dany punkt, bo za darmo mamy jej wektor normalny. I szukany punkt będzie przecięciem wyjściowej prostej z płaszczyzną.

Q.
Płaszczyzna prostopadla do l i przechodzaca przez P to \(\displaystyle{ (x-3)+2(y-2)-(z-6)=0}\)

Czy punkt ktorego szukamy to S=(3,-1,0) ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

punkt lezacy najblizej prostej

Post autor: »

Przybysz pisze:Jak znaleźć wspomniany przez Ciebie punkt przecięcia?
Prosta w postaci parametrycznej to:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=t\\ y= 2t-7 \\ z=-t+3\end{cases}}\)

Wystarczy zatem znaleźć \(\displaystyle{ t}\) dla którego punkt powyższej postaci należy także do płaszczyzny, czyli spełnia jej równanie. W tym celu podstaw powyższe wartości \(\displaystyle{ x,y,z}\) do równania płaszczyzny.

Q.
ODPOWIEDZ