Prosta k i jej równanie.
Prosta k i jej równanie.
Przez punkt \(\displaystyle{ S= (4;6)}\) poprowadzono prostą K, tak aby punkt \(\displaystyle{ S}\) był środkiem odcinka zawartego między prostymi o równaniach \(\displaystyle{ x-y=0}\) i \(\displaystyle{ 2x-y+3=0}\). Wyznacz równanie prostej \(\displaystyle{ k}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Prosta k i jej równanie.
\(\displaystyle{ A( x_{1};x _{1})}\)
\(\displaystyle{ B(x _{2};2 x_{2}+3)}\)
Ze wzoru na współrzędne środka odcinka:
\(\displaystyle{ \frac{x _{1}+ x_{2} }{2}=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{x _{1}+2 x_{2}+3 }{2}=6}\)
Z pierwszego wyznacz np. \(\displaystyle{ x _{2}}\), wstaw do drugiego i wyznaczysz wsp. A i B, a dalej już łatwo.
\(\displaystyle{ B(x _{2};2 x_{2}+3)}\)
Ze wzoru na współrzędne środka odcinka:
\(\displaystyle{ \frac{x _{1}+ x_{2} }{2}=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{x _{1}+2 x_{2}+3 }{2}=6}\)
Z pierwszego wyznacz np. \(\displaystyle{ x _{2}}\), wstaw do drugiego i wyznaczysz wsp. A i B, a dalej już łatwo.