Punkt \(\displaystyle{ S}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ AB}\). Oblicz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ A(3a;2), B(a,2b), S(b,a)}\)
Oblicz a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Oblicz a i b
Z tego, że:
- \(\displaystyle{ x_B-x_S=x_S-x_A\quad\wedge\quad y_B-y_S=y_S-y_A}\)
- \(\displaystyle{ x_S=\frac{?+?}{?}\quad\wedge\quad y_S=\frac{?+?}{?}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Oblicz a i b
SlotaWoj, pewnie za dużo znaków zapytania bo jeszcze ktoś zrozumie, że:
\(\displaystyle{ x_S=\frac{?+?}{?}= \frac{2?}{?}=2 \quad\wedge\quad y_S=\frac{?+?}{?}= \frac{2?}{?}=2}\)
Daniel369 - możesz też porównać wektory \(\displaystyle{ \vec{AS}\ i\ \vec{SB}}\).
\(\displaystyle{ x_S=\frac{?+?}{?}= \frac{2?}{?}=2 \quad\wedge\quad y_S=\frac{?+?}{?}= \frac{2?}{?}=2}\)
Daniel369 - możesz też porównać wektory \(\displaystyle{ \vec{AS}\ i\ \vec{SB}}\).