Wyzna równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Daniel369
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2014, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

Wyzna równanie prostej

Post autor: Daniel369 »

Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ P(-2;3)}\), prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ l}\).

\(\displaystyle{ l:4x-y= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ l:0,5x-2y+1=0}\)
\(\displaystyle{ l:10x-5=0}\)

Nie mam pomysłu od czego zacząć.
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Wyzna równanie prostej

Post autor: mac18 »

Wystarczy podstawić pod odpowiednie wzory, sprawdź w podręczniku w rozdziale geometria analityczna.

Proste masz w większości w dobrej postaci, ogólnej.
\(\displaystyle{ Ax + By + C=0}\)
Prosta prostopadła:
\(\displaystyle{ Bx + -Ay + D=0}\)
I teraz pod to podstawić współrzędne punktu, wyliczyć \(\displaystyle{ D}\) i gotowe.
Daniel369
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2014, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

Wyzna równanie prostej

Post autor: Daniel369 »

Właśnie w książce mi tego wzoru nie podali. Mam tylko na równanie kierunkowe, na środek odcinka i długość odcinka.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wyzna równanie prostej

Post autor: szachimat »

Daniel369 pisze:Właśnie w książce mi tego wzoru nie podali. Mam tylko na równanie kierunkowe, na środek odcinka i długość odcinka.
I w szkole nie podali niczego o prostych prostopadłych, a kazali rozwiązać takie trudne zadanie?
ODPOWIEDZ