Wyznaczanie równania okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

Wyznaczanie równania okręgu

Post autor: dejv96 »

Wyznacz równanie okręgu stycznego do prostych :
\(\displaystyle{ y=2x-12}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{6-x}{2}}\)
jeśli jego środek leży na prostej :
\(\displaystyle{ y=x-4}\)
Rozpatrz dwie możliwości.
Myślałem o tym by skonstruować prostą prostopadłą do prostej na której znajduje się środek okręgu, później wyznaczyć punkty przecięcia tej prostej z równaniami stycznej, a odległość od tych jednych punktów przecięcia do tych drugich byłaby równa \(\displaystyle{ r \sqrt{2}}\)
Lecz jak się okazuje moje myślenie jest błędne.
Także bardzo byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Wyznaczanie równania okręgu

Post autor: macik1423 »

Może tak spróbuj: środek okręgu ma współrzędne \(\displaystyle{ S(x,x-4)}\). Odległość tego punktu od prostej \(\displaystyle{ y=2x-12}\) i \(\displaystyle{ y=\frac{6-x}{2}}\) musi być taka sama bo to promień.
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

Wyznaczanie równania okręgu

Post autor: dejv96 »

Dziękuje bardzo, pomogłeś
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wyznaczanie równania okręgu

Post autor: szachimat »

Wydaje mi się, że dalej jesteś w punkcie wyjścia. Środka dalej nie masz, a wiesz jedynie o nim tyle, że leży na prostej \(\displaystyle{ y=x-4}\), czyli jego współrzędne to jakieś \(\displaystyle{ \left( a;a-4)\right)}\).
Chyba, że się mylę i rozwiązałeś już to zadanie, to po temacie. Jeżeli nie, to napisz. Pomożemy dalej.
ODPOWIEDZ