Wyznaczanie wartości parametru

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

Wyznaczanie wartości parametru

Post autor: dejv96 »

Wyznacz wartości parametru m, dla których punkt wspólny prostych:
\(\displaystyle{ y= \frac{5m+2x-52}{3}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{15m-9-x}{2}}\)
należy do koła o promieniu \(\displaystyle{ r=10}\) oraz o środku \(\displaystyle{ S=(11,-10)}\)
Proszę o pomoc chociażby w "ugryzieniu" tego zadania.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wyznaczanie wartości parametru

Post autor: szachimat »

Porównujesz "y" z obu tych równań i wyznaczasz "x" w zależności od "m". Następnie podstawiasz to "x" do któregoś równania i wyznaczasz "y" w zależności od "m".
Później piszesz nierówność opisującą to koło, podstawiasz w miejsce x i y to co wyznaczyłeś wcześniej i rozwiązujesz otrzymując to m, o którym mowa w treści zadania.
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Wyznaczanie wartości parametru

Post autor: Chewbacca97 »

No to co? Punkt wspólny prostych otrzymasz poprzez porównanie ich do siebie. Natomiast punkt wspólny z okręgiem porównując z równaniem okręgu: \(\displaystyle{ (x-a)^{2} + (y-b)^{2} - r^{2} = 0}\), gdzie \(\displaystyle{ x=10}\), \(\displaystyle{ y=-11}\), a \(\displaystyle{ r=10}\).
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

Wyznaczanie wartości parametru

Post autor: dejv96 »

Dziękuje bardzo
ODPOWIEDZ