Równanie odcinkowe prostej w trójwymiarze

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Qube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2015, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Równanie odcinkowe prostej w trójwymiarze

Post autor: Qube »

Witam,
potrzebuje zaimplementować w Matlabie pewne równanie tj.:
\(\displaystyle{ \frac{M _{ox}-R _{z}y+R _{y}z}{R _{x}}=\frac{M _{oy}+R _{z}x-R _{x}z}{R _{y}}=\frac{M _{oz}-R _{y}x+R _{x}y}{R _{z}}}\)
i znaleźć y oraz z dla x=0 i x oraz z dla y=0.
Znam wszystkie wartości. W \(\displaystyle{ R ^{2}}\) równanie odcinkowe daje takie punkty przecięcia. Jest coś takiego w trójwymiarze?
Moje pytanie to jak przejśc do takiej formy gdyż przy ułożeniu trzech równań i rozwiązywaniu ich za pomocą np. podstawienia mój mózg odmawia posłuszeństwa (powstają bardzo długie wyrażenia).
Chodzi mi o rozwiązanie ogólne, wiadomo przy podstawieniu liczb i rozwiązywaniu jest dużo prościej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Równanie odcinkowe prostej w trójwymiarze

Post autor: a4karo »

Po prostu wstaw do tych DWÓCH równań \(\displaystyle{ x=0}\). Otrzymasz układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ y,z}\).
ODPOWIEDZ