Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: Dargi »

Punkty \(\displaystyle{ A=(0;4)}\), \(\displaystyle{ D=(3;5)}\) są wierzchołkami trapezu równoramiennego, którego podstawy są prostopadłe do prostej \(\displaystyle{ k:x-y-2=0}\). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków, wiedząc że wierzchołek C należy do prostej k.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: Piotrek89 »

Dargi pisze:wierzchołkami trapezu równoramiennego
zakładam, że chodzi o trapez ABCD


1) liczysz prostą prostopadłą do prostej k przechodzącą przez punkt D (oznaczamy ją jako l )
2)układ równań: prosta k i prosta l (rozwiązaniem tego układu jest punkt C)
3)następnie rozwiąż układ równań złożony z prostej, w której zawiera się wysokość tego trapezu(ta przechodząca przez pkt D) oraz z prostej prostopadłej do prostej k przechodzącej przez punkt A , otrzymamy punkt S
4)przesuwamy punkt A o wektor \(\displaystyle{ 2\vec{AS}}\) a nasępnie o wektor \(\displaystyle{ \vec{DC}}\)

mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłem, jeśli będą jeszcze jakieś problemy to pisz
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: Dargi »

Piotrek89, dzięki zabrakło mi koncepcji z tym 4 punktem, ale dzięki tobie zrobiłem
ODPOWIEDZ