Trójkąt równoramienny w układzie współrzędnych.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Trójkąt równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: Dargi »

Punkt \(\displaystyle{ C=(1;2)}\) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC, którego długość \(\displaystyle{ |AC|=|BC|=5}\). Bok \(\displaystyle{ AB}\) Zawiera się w prostej \(\displaystyle{ 2x+y+1=0}\) Wyznacz A i B.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Trójkąt równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: Zlodiej »

Najlepiej zrobić sobie rysunek i wypisać wszystko co wiemy:

Niech \(\displaystyle{ B=(b_1;b_2),\,C=(c_1;c_2)}\)

Wiemy, że:

\(\displaystyle{ A=(1;2)\\\sqrt{(b_1-1)^2+(b_2-2)^2}=\sqrt{(c_1-1)^2+(c_2-2)^2}=5\\b_2=-2b_1-1\\c_2=-2c_1-1}\)

Zajmujemy się równaniem:

\(\displaystyle{ \sqrt{(c_1-1)^2+(c_2-2)^2}=5}\)

Podstawiamy z równania prostej, podnosimy do kwadratu stronami i mamy:

\(\displaystyle{ (c_1-1)^2+(-2c_1-3)^2=25\\5c_1^2+10c_1-15=0\\c_1^2+2c_1-3=0}\)

Proste równanie kwadratowe z wynikiem:

\(\displaystyle{ C=(-3;5) C=(1;-3)}\)

Ponieważ B rozwiązuje się analogicznie rozwiązaniem zadania jest:

\(\displaystyle{ C=(-3;5), B=(1;-3) B=(-3;5), C=(1;-3)}\)
ODPOWIEDZ