Pole czworokąta ograniczonego prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 mar 2015, o 17:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Pole czworokąta ograniczonego prostymi

Post autor: marrow »

Witam, proszę o wskazówki albo rozwiązanie zadania

Oblicz pole czworokąta ograniczonego prostymi \(\displaystyle{ x-2y+6=0, 2x-y-3=0}\) oraz dodatnimi półosiami układu współrzędnych.

Przekształciłam podane równania prostych do postaci kierunkowej:

prosta\(\displaystyle{ k: x-2y+6=0
y=\frac{x}{2}+3}\)


prosta \(\displaystyle{ l: 2x-y-3=0
y=2x-3}\)



Jednak nie wiem co zrobić dalej
Ostatnio zmieniony 14 mar 2015, o 15:24 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Pole czworokąta ograniczonego prostymi

Post autor: SlotaWoj »

Jeden punkt czworokąta jest dany. Jest to początek układu współrzędnych. Trzeba jeszcze znaleźć trzy punkty. Dwa z nich to punkty przecięcia obu prostych z osiami układu współrzędnych. Narysuj te proste i wybierz z czterech punktów dwa. Czwarty punkt, to punkt przecięcia się prostych.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Pole czworokąta ograniczonego prostymi

Post autor: szachimat »

A zrobiłaś cokolwiek, np. rysunek, współrzędne punktu przecięcia prostych?
ODPOWIEDZ