Witam!
Mam dwa zadania, do których nie mam pojęcia jak się zabrać...
1. Jakie ma równanie styczna do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=2}\) równoległa do prostej y=-x?
2. Jakie równanie ma styczna do krzywej \(\displaystyle{ y=2x^{3}-3x^{2}+1}\) prostopadła do prostej y=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)x-3?
Prosiłbym o wytłumaczenie jak w ogóle robić tego typu zadania...
Styczna do krzywej i do okręgu
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Styczna do krzywej i do okręgu
2).
\(\displaystyle{ y_{s}=-2x+b}\)
Teraz trzeba zrobić tak, że \(\displaystyle{ 2x^{3}-3x^{2}+1=-2x+b}\) ma tylko jedno rozwiązanie. Jest tak dla b=4.
\(\displaystyle{ y_{s}=-2x+4}\)
\(\displaystyle{ y_{s}=-2x+b}\)
Teraz trzeba zrobić tak, że \(\displaystyle{ 2x^{3}-3x^{2}+1=-2x+b}\) ma tylko jedno rozwiązanie. Jest tak dla b=4.
\(\displaystyle{ y_{s}=-2x+4}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Styczna do krzywej i do okręgu
1)
prosta ta ma równanie;
\(\displaystyle{ y=-x+b}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(-x+b)^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ 4b-2(b^{2}-2)=0}\)
prosta ta ma równanie;
\(\displaystyle{ y=-x+b}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(-x+b)^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ 4b-2(b^{2}-2)=0}\)
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Styczna do krzywej i do okręgu
Podzieliłem wielomian przez x�+1 bo to nie ma pierwiastków żeby był tylko jeden i sprawdziłem dla jakiego b to zachodzi.Szczerze mówiąc to porządne zrobienie tego zadania troszke inaczej by musiało wyglądać.
//EDIT
Przed 0,5 musi być minus bo inaczej zadanie za chiny nie wyjdzie. Dlaczego??
Liczę pochodną:
y'=6x�-6x
I musiałaby się ona równać -2:
6x�-6x=-2
6x�-6x+2=0
A to równanie nie ma rozwiązania w liczbach rzeczywistych
//EDIT
Przed 0,5 musi być minus bo inaczej zadanie za chiny nie wyjdzie. Dlaczego??
Liczę pochodną:
y'=6x�-6x
I musiałaby się ona równać -2:
6x�-6x=-2
6x�-6x+2=0
A to równanie nie ma rozwiązania w liczbach rzeczywistych
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Styczna do krzywej i do okręgu
\(\displaystyle{ \Delta=0}\) Jak bys zastosowal warunek \(\displaystyle{ \Delta0}\) mialyby dwa punkty wspolne.
b to po prostu parametr w funkcji liniowej: \(\displaystyle{ y=ax+b}\) a masz dane z zadania (rownoleglosc a wiec a=-1). Wartosc b jest szukana. Jesli ci wyszlo b=-2 oraz b=2 to proste styczne maja postac:
\(\displaystyle{ y=-x-2\ \ y=-x+2}\)
POZDRO
b to po prostu parametr w funkcji liniowej: \(\displaystyle{ y=ax+b}\) a masz dane z zadania (rownoleglosc a wiec a=-1). Wartosc b jest szukana. Jesli ci wyszlo b=-2 oraz b=2 to proste styczne maja postac:
\(\displaystyle{ y=-x-2\ \ y=-x+2}\)
POZDRO
- alternox
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 27 maja 2006, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Drzewce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Styczna do krzywej i do okręgu
Hmm... No chyba już prawie rozumiem :p
To może jeszcze jedno, dla przećwiczenia
Napisz równanie stycznej do krzywej \(\displaystyle{ y=x^3-2x+1}\) równoległej do prostej \(\displaystyle{ y=-x+1}\)
Dzięki wszystkim za pomoc!
To może jeszcze jedno, dla przećwiczenia
Napisz równanie stycznej do krzywej \(\displaystyle{ y=x^3-2x+1}\) równoległej do prostej \(\displaystyle{ y=-x+1}\)
Dzięki wszystkim za pomoc!