Wektor składowy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
djoaza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 233
Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 7 razy

Wektor składowy

Post autor: djoaza »

Witam ma takie zadanie
Znaleźć składową i wektor składowy wektora
\(\displaystyle{ \bar{A}=\bar{j}-2k}\)
wzdłuż wektora \(\displaystyle{ \bar{B}=\bar{i}+k}\)

Jakaś podpowiedź ?-- 6 mar 2015, o 21:39 --Wektor składowy wzdłuż wektora ..
to jest rzutowanie wektora A na B ?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wektor składowy

Post autor: SlotaWoj »

Gdybyś jeszcze napisał co to jest \(\displaystyle{ \bar{i}}\) i \(\displaystyle{ \bar{j}}\) i jak rozumieć zapis \(\displaystyle{ \bar{i}+k}\) , to byłoby super.
djoaza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 233
Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 7 razy

Wektor składowy

Post autor: djoaza »

Poprawiam zapis
\(\displaystyle{ \bar{A}=\bar{j}-\bar{2k}}\)
\(\displaystyle{ \bar{B}=\bar{i}-\bar{k}}\)
i,j,k to są wersory jednostkowe więc
\(\displaystyle{ \bar{A}=[0,1,-2]}\)
\(\displaystyle{ \bar{B}=[1,0,1]}\)
Jeśli się nie mylę.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wektor składowy

Post autor: SlotaWoj »

Czytelniej i poprawnie będzie:
  • \(\displaystyle{ \vec{A}=\vec{j}-2\vec{k} \\
    \vec{B}=\vec{i}-\vec{k}\\ \\
    \vec{A}=\left[ 0;1;-2\right]\\
    \vec{B}=\left[1;0;\red{-1}\black{\right]}}\)
djoaza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 233
Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 7 razy

Wektor składowy

Post autor: djoaza »

A co do zadania to jak to zrobić? Tak jak napisałem ?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wektor składowy

Post autor: SlotaWoj »

Nie wiem. Właśnie się uczę.

Edit: 23:38

Wróć! Będę się uczył, jak w komputerze przeloguję się na inne konto, tam podziałam, skończę i wrócę. Jak nie skończę, to może być problem, bo pora późna.
djoaza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 233
Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 7 razy

Wektor składowy

Post autor: djoaza »

Ktoś coś wie ?
ODPOWIEDZ